PRP ile Yüz Bakımı, Cilt Yenileme Ve Gençleşme
PRP NEDİR?
PRP’nin açılımı “platelet rich plazma”dır. Yani trombositten zengin plazma anlamına gelir. Hastanın kendi kanındaki trombosit hücrelerinden elde edilen ürünün özel yöntemle ayrıştırılarak yeniden hastanın vücuduna enjekte edilmesi işlemidir.Yüz gençleştirme için yüze, çatlaklar için çatlak olan bölgeye, diş sorunlarında dişe, boyundaki skar izi için boyuna yapılırken PRP’nin hazırlanışı ve uygulama şekli tüm bölgelerde tamamen aynıdır. Elde edilen sonuçlardan ve işlemin kolaylığından dolayı PRP uygulaması her geçen gün artan oranda tercih edilir hale gelmektedir. Cildi genç, taze, gergin ve parlak gösterir.
PRP ile neler yapılabilir, onları sıralayalım:
• Cildi canlandırır, parlak bir görünüm kazandırır.
• Daha gergin, daha parlak ve daha taze bir cilt elde edilir.
• Hücreleri yenileyerek derinin yaşamsal işlevlerini destekler.
• Kırışıklıkları ve çizgileri giderir.
• Cildi gençleştirir.
• Sivilceleri yok eder.
• Yanık tedavisinde kullanılır.
• Yüzdeki lekelenmeleri yok eder.
• Yara izlerini yok eder.
• Gözaltı morluklarını giderir.
Dokularda bir hasar oluştuğunda kan, pıhtı hücrelerini dokulara toplayarak hasarın tamir edilmesini sağlar. PRP ile bu pıhtı hücrelerinin sayısı 4 katına kadar arttırılır. Sorunlu bölgeye direkt enjekte edildiği için hızlı ve güçlü bir onarım süreci geçirilir. Serumdan elde edilen pıhtı hücreleri ve büyüme faktörleri dokuların iyileşmesinde önemli role sahiptir.
PRP’nin Hazırlanışı – Nasıl Uygulanır?
Öncelikle hastadan 6-20 cc arası kan alınır. Bu kan özel tüpe konulduktan sonra santrifüj işlemine sokulur. 5-10 dakika süren ayrıştırma işleminden sonra üstte kalan sarımsı kısım enjektöre alınır. Böylece PRP uygulamasına hazır hale gelinir. Derinin altına direkt uygulanarak işlem yapılır.
Kaç Dakika Sürer?
Kişiden kan alındıktan sonra santrifüj işlemi için ortalama 6 dakika beklenir. Uygulama süresi ise yaklaşık 10 dakikadır. Yani işlemin toplamı 20 dakikadan az sürer.
Kaç Seans Yapılır?
Bu biraz da durumla alakalıdır ancak ortalama rakam vermek gerekirse 3 hafta aralıkla toplam 3 seans genellikle yeterli olur. Seanslar bittikten sonra kalıcı etki için ulaşmak istediğimiz sonuca ulaşabiliriz. Daha sonra 6-12 ayda bir yenileme yapılması faydalı olacaktır.
PRP’nin Zararları, Yan Etkileri Var Mıdır?
Hastanın tamamen kendi kanından elde edilen PRP’nin hiçbir yan etkisi bulunmaz. Özel malzemelerle muhafaza edildiği için dış etkenlerle temas etmez. Herhangi bir doku reddi, infeksiyon ya da alerjik reaksiyon durumu söz konusu olmaz.
Faydalı Mıdır? Sonuçları Nasıldır?
Sonuçlar şaşırtıcıdır. Birkaç haftalık uygulama sonrasında iyileşme başlar. 3-5 haftada etki tam ortaya çıkar. Tam düzelme 4-7 haftada ortaya çıkar ve devam eder. Kalıcı bir işlemdir ancak sağlıklı bir vücudun zaman içinde hastalanması gibi hayatın doğal süreci kapsamında etkileri düşebilir. Bu yüzden seyrek aralıklarla tekrarlanması faydalıdır.