Lazerle Sivilce (Akne) Tedavisi Sonrası Ciltte Görülen Değişiklikler nelerdir?
Sivilce( Akne) Tedavisi
Akne yada bilinen adı ile sivilce her insanda ve özellikle ergenlik döneminde kendini gösteren bir cilt hastalığıdır. Yağ bezi kanallarının (folikül) cildin yüzeyinde daha yoğun bir yağ tabakası ile tıkanarak yağ bezlerinin salgıladığı yağın (sebum) cilt dışarısına atılamamasından kaynaklanır. Hemen hemen her insanda belli dönemlerde görülmektedir. Vücut herhangi bir dış müdahaleye gerensinim duymadan zaman içerisinde kendi tedavisini gerçekleştirir. Gerçekleştiremediği durumlarda ise problem müzmin bir hal alarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Bu tür durumlarda akne tedavisi kaçınılmaz olabilir.
Lazerle Akne Tedavisi
Lazer sistemleri sivilce(akne) tedavisinde kullanılan, tedaviyi hızlandıran ve iz kalma olasılığını azaltan popüler yöntemlerden bir tanesidir. Sivilce tedavisinde tedavi süresini kısaltmak, tekrar eden sivilce şikayetini engellemek amacıyla ve ağızdan ilaç kullanamayan hastalarda lazer tedavisini uygulamak çok faydalı olur. Ayrıca iz kalmaya eğilimli ve iz kalmış akne hastalarında da başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Sivilce(akne) tedavisinde amaç hastayı bir an önce iyileştirmek ve iz kalmamasını sağlamak olmalıdır. Sivilce tedavileri sırasında lazer tedavileri uygulamak bir yandan izlerin yok olmasınıda sağlamaktadır.
Akne ve sivilce oluşumun nedenleri nelerdir?
- Genetik Faktörler
Akne genetik özellikler de içeren bir olgudur. Aslında herkes belli bir dereceye kadar akne sorunu yaşayabilir, ama bazı kişilerin kimi akne türlerine genetik bir yatkınlıkları vardır. Eğer anne veya baba ergenlikte ya da hayatının herhangi bir döneminde akne problemi yaşamışsa çocuklarında akne görülme ihtimali daha yüksektir.
- Hormonlar (Androjen)
Akneler genelde, vücut androjen hormonunu daha fazla üretmeye başladığı zaman oluşur. Androjen üretimi 11-14 yaşları arasında en üst seviyeye ulaştığında akneler de artmaktadır. Genç kadınlarda menstrüel döngü nedeniyle değişen hormon seviyeleri de aknelerde alevlenmelere neden olmaktadır. Bu değişiklikler yağ bezlerinin androjenlere olan hassasiyetini de etkilemektedir.
- Bakteriler
Kapalı folikül, bakterilerin üremesi için uygun bir ortamdır. Özellikle bu ortamda yaşayan bakteri P.Acnes bakterisidir. Bu bakteri, sebumla beslenir ve aknesi olsun olmasın herkesin cildinde bulunur. Yağ bezi tıkandığında ve içi sebumla dolduğunda P.acnes bakterisi çok daha çabuk çoğalır. Bakterinin ürettiği kimyasallar folikül içinde ve cilt yüzeyinde inflamasyona neden olur.
- Artan Sebum Üretimi
Yağ bezleri androjenler tarafından uyarıldıktan sonra daha fazla sebum üretmeye başlarlar. Yağlı sebum, folikülün içinde birikir ve yukarıya doğru hareket eder. Yukarı doğru hareket ederken, normal cilt bakterileri ve ölü cilt hücreleriyle birleşir. Sebum üretimi arttıkça, kıl folikülünün tıkanma ve komedonlara neden olma ihtimali de artmaktadır.
- Folikülün İçerisindeki Değişimler
Androjen üretimi arttıkça ve yağ bezleri genişledikçe, kıl folikülünün cildin altına doğru uzanan yapısı da değişime uğramaktadır. Normalde ölü hücreler kademeli olarak dökülürler ve cilt yüzeyinden uzaklaşırlar. Ergenlik döneminde hücreler daha sık dökülürler ve birleşip yapışmaya daha müsaittirler, sebumla temas ettiklerinde folikülü tıkayabilirler. Bu durumda sebum ve ölü hücreler folikülde bir tıkaç oluştururlar.
Lazerle Sivilce (Akne) Tedavisi Nasıl Yapılır?
Lazerle sivilce tedavisi 1-3 hafta aralıklarla yapılabilir. Uygulanan cihaza göre seans sayısı değişmekle birlikte en az 4-6 seans önerilir. Lazerle akne tedavisinin yanı sıra krem ve ağızdan ilaç tedavilerine devam edilebilir.İltihaplı sivilce oluşmasında başlıca nedenlerden biri normalde deride yaşayan ve yağ kanallarında bulunan P. acnes bakterisidir. P. acnes bakterisi lazerlerin enerjisini emerek tahrip olur. Işık ve lazer sistemleri bakteri sayısını azaltarak sivilce oluşumunu engeller.
Ayrıca lazer ve ışık sistemleri deriye zarar vermeden deri altındaki yağ bezleri ısıtarak tahrip eder. Yağ kanallarının küçülmesi ve azalması sonucu sivilcelerde iyileşme meydana gelir.
Lazerle Sivilce (Akne) Tedavisi Sonrası Ciltte Görülen Değişiklikler nelerdir?
Yapılan lazer sisteminin çeşidine göre lazerle akne tedavisi sonrası ciltte hafif bir pembelikten hafif bir kabuklanmaya kadar birkaç süren cilt değişiklikleri olabilir. Genel olarak yan etki oranı düşük uygulamalardır. Bronz ve esmer tenlerde tüm lazer ve ışık uygulamalarında olduğu gibi dikkatli olunmalıdır.