Kılcal Damar Tedavisi

Kılcal Damar Tedavisi

KILCAL DAMAR TEDAVİSİ 

Yüz bölgesinde kalıcı olarak genişlemiş kılcal damarların (telenjiektazi) artış nedenleri arasında cildin hassas yapıda olması, rosasea hastalığı, güneşe uzun süreli maruziyet, uzun süre kortizonlu krem kullanımı, alkol kullanımı, lupus hastalığı, siroz ve karaciğer kanseri gibi hastalıklar sayılabilir. Burun ameliyatlarından sonra da burunda kılcal damarlarda artış olabilir. Bacak bölgesinde görülen varis ve genişlemiş kılcal damarlar ise toplardamarların yetersiz çalışmasının derideki belirtisidir. Toplardamarlar ekstremitelere gelen kanı kalbe götüren damarlardır. Bu damarlarda bulunan kapakçıklar sayesinde kanın geriye kaçışı önlenmiş olur. Varisin en önemli sebebi bu kapakçıkların bozulmasıyla birlikte kalbe dönen kanın yerçekimi etkisiyle damarlarda göllenmesidir. Varisi artıran nedenler arasında ise genetik yatkınlık, uzun süre ayakta kalmak, doğum kontrol hapları kullanmak ve hamilelik sayılabilir. 

 

KILCAL DAMAR TEDAVİLERİ NELERDİR?

Yüzdeki kılcal damar tedavilerinde lazerler ve radyofrekans kullanılmakta, bacaktaki varislerde ise tedavi, varis genişliğine göre farklılık göstermektedir. Büyük varislerde önemli olan, varis oluşumuna yol açan toplardamar yetmezliğini tedavi etmektir ve ilk önerilen yöntem lazerle tedavisi ya da radyofrekans yöntemidir. Orta boy ve kılcal varislerde ise önerilen ilk yöntem skleroterapidir. Skleroterapide damar içine ilaç verilerek varis oluşumuna neden olan damarların büzüşmesi sağlanır. Damarları çok fazla ve belirgin olan hastalarda tedavi öncesi doppler yöntemi ile toplardamarların yetersizlik seviyesi değerlendirilmelidir. 

TEDAVİ SONRASI DÖNEM NASIL SEYREDER?

Lazer ile tedavi edilen damarlarda işlem sonrası kızarıklık ve damarda belirginleşme görülür. Bu şişlik 2-3 gün içinde kaybolur. Damardaki belirginleşme ise 2-3 hafta kadar sürer. Kademeli olarak kaybolur. Bu dönemde mümkünse varis çorabı kullanılması ve yatıştırıcı krem sürülmesi önerilir. Güneşten korunma esastır. Tedaviden sonra net bir ay güneşten korunma istenir.

 

LAZER HERKESE UYGULANABİLİR Mİ?

Sağlıklı her bireye uygulanabilir. Fakat kan pıhtılaşma sorunu olanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, tromboemboli geçirme öyküsü olanlar, antifosfolipidsendromu olanlar, kullanılan lazer ışığı dalga boyuna duyarlılığı olanlar ve ışık duyarlılığına neden olabilen ilaç alanlar tedaviye alınmazlar. Aspirin ve demir preparatları alınıyorsa kullanımı 2 hafta önce kesilmeli, güneşle temas veya solaryumdan 2 hafta önce vazgeçilmelidir.

YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Ağrı şikayeti çok hafiftir. Yapılan bölgelerde hafif kabarıklık ve kızarıklık görülebilir. Bu şikayetler birkaç günde geriler. Uygulama sonrası güneşten çok iyi korunulmalıdır. 

Kılcal Damar Tedavisi