Cilt Tedavileri Ve Karbon Peeling
CİLT TEDAVİLERİ
Sivilce İzleri Tedavisi
Sivilce İzleri Sivilce ergenlik çağında en sık gözlenen cilt hastalığıdır. İyileşme sürecinde ciltte izler oluşabilmekte ve özellikle yüz bölgesinde gözlenmektedir. Akne izi olarak da bilinen bu izler leke şeklinde olabileceği gibi skar denilen pürüzlü şekilde de olabilmektedir. Özellikle cilt yüzeyinden kabarık veya çökük izler önemli derecede sorun oluşturmaktadır.
Tedavisi
Sivilce izlerinin tedavisinde, maske, krem ve peeling gibi uygulamaların yanı sıra Lazer tedavisi de başarılı sonuçlar göstermektedir. Karbondioksit Fraksiyonel lazer uygulanması FDA onaylı olup, uygulamadan elde edilen sonuçlar bilimsel yayınlarda da yer almaktadır.
KARBON PEELİNG
Tek seanslık bir cilt temizleme tedavisi olarak sınıflanan karbon peeling; cildin daha genç, daha sağlıklı ve daha pembe gözükmesini sağlamaktadır.
Karbon Peeling Nasıl Yapılır?
Hastaya karbonlu bir krem sürüp 15-20 dakika kadar bekletilir. Ardından karbon cilt tarafından emildikten sonra, Q Switched lazeri ile düşük enerjiyle oradaki karbon molekülleri patlatılır. Böylece cilt üstünde adeta bir peeling etkisi oluşur.
Karbon Peeling Etkisini Ne Zaman Gösterir?
Karbon peeling, etkisini 2’inci ya da 3’üncü seanstan sonra güzel bir şekilde göstermektedir.
Kaç Seans Yaptırmak Gerekir?
Kişinin durumuna göre 4-8 seans arası, 15 günde 1 olacak şekilde tedaviler olabilir. Karbon peeling tedavisinde düşük enerji ile çalışıldığı için, mevsimden bağımsız bir tedavidir. Diğer lazer tedavileri gibi sadece kışın uygulanmamaktadır.
Karbon Peeling Uygulaması Ne Kadar Sürer?
Yaklaşık 10 dakika süren karbon peeling tedavisi, ağrısız bir uygulamadır. İşlem sonrası yarım saat kadar bir kızarıklık olabilir. Tamamen geçicidir.
LEKE TEDAVİSİ
Çok küçük zaman aralıklarında leke harici bir bölgeye tesir etmeden sadece belirli bir renk maddesine müdehale ederek yapılan tedavidir.
Leke Tedavisinin Uygulama Şekli
Derinin temizlenmesinin ardından cilde nüfuz etme kabiliyetine sahip karbon serumu sürülür. 5-10 dakika bekletilir bu sırada karbon cilde emilir. Ardından cilde lazer gönderilir ve cilde yedirilmiş karbon partikülleri lazeri emerler. Böylelikle ısı artışı, ses dalgaları ve lazerin melalinin tarafından emilimi sonucu gözeneklerde küçülme ciltte gerginlik ve kırışıklıklarda azalma, aynı zamanda lekelerde hafifleme elde edilir.
Bu İşlem Ne Kadar Sürmektedir?
Ortalama yarım saat sürmektedir. 10 gün ara ile 4-8 seans, ihtiyaca göre farklı miktarda seanslar önerilir. İşlem sonrasında hafif eritem dışında yan etki görülmez.
Göz Etrafı Morluğu
Alerji, sigara, alkol ve kafein tüketim, derinin incelmesi, koyu tenli olmak vb. durumlar ile güneş hasarlarından kaynaklanan göz etrafı morluğu; orta deri tedavisi gerektirir. Leke tedavisi ile bu gibi şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz.
LAZER İLE KILCAL DAMAR TEDAVİSİ
Kılcal varisler, deri yüzeyinde kırmızı veya koyu mavi renkle görülen yüzeysel damar genişlemeleridir. En sık bacaklarda görülür. Bunun yanında yüz, karın vb. değişik bölgelerde de bulunabilirler. Damarlar tek tek kıl gibi bulunabileceği gibi birleşerek bir örümceği andıran görüntüler verebilir. Küçük bir alanı kaplaması halinde çok belirgin görülmeyebilir. Fakat geniş alanları kapladığı takdirde ciddi figür sorunları doğurabilir. Hastalar iğnelenme, yanma gibi ağrı şikayetinden bahsederler. Bu tür yakınmalar daha çok geniş mavi damarlanmalarda görülür. Kılcal varisler, lazer ve skleroterapi gibi yöntemlerle yok edilmektedir. Damarlar bu yöntemlerle % 80-90 oranında yok edilebilir. Kalanlar ise genelde çok daha ince bir hal alır.
Damar genişlemelerinin etkeni nedir?
Kılcal damarların ana etkeni tam olarak bilinmemektedir. Ailevi yatkınlık en önemli etkendir. Kadın ve erkeklerde görülmektedir. Fakat en sık kadınlarda görülür. Kadınlarda daha sık oluşması hormonal etkenleri ön plana çıkarmaktadır. Blue çağı, doğum kontrol haplarının kullanımı, hamilelik veya hormon replasman tedavileri sorunun artmasına neden olmaktadır. Dar kıyafet giyimi sorunu artırıcı bir etkendir. Fakat hepsinden daha önemli etken genetik yatkınlık olarak gösterilmektedir. Yüzde oluşan kılcal damarlar ana etkenin güneş ışığı olduğu kabul edilmektedir.
Bacaktaki damarların lazer ile tedavisi nasıl yapılmaktadır?
Lazerler 20 yıldan fazla süredir damar tedavisinde güvenle kullanılmaktadır. Lazerde kullanılan ışık dalga boyu damar içinde bulunan kandaki hemoglobin isimli madde tarafından emilir ve açığa çıkan ısı etkisi ile damar büzüştürülür. İşlem anında damar büzüşmesi hemen görülür. İşlem sırasında deri sürekli soğutularak açığa çıkan damar içindeki ısının çevre dokuları etkilemesi engellenir. Soğuk uygulama aynı zamanda işlem sırasında oluşabilen ağrıyı azaltmak için de önemlidir.
Tedavi sonrası dönem nasıl seyreder?
Lazer ile tedavi edilen damarlarda işlem sonrası kızarıklık ve damarda belirginleşme görülür. Bu şişlik 2-3 gün içinde kaybolur. Damardaki belirginleşme ise 2-3 hafta kadar sürer. Kademeli olarak kaybolur. Bu dönemde mümkünse varis çorabı kullanılması ve yatıştırıcı krem sürülmesi önerilir. Güneşten korunma esastır. Tedaviden sonra net bir ay güneşten korunma istenir.
Kaç seans tedavi gerekir?
Tedavi damarlanmanın düzeyine göre 1-3 seans arası sürebilir. Seans aralıkları 4-6 haftadır.