Cilt Tedavileri Ve PRP
PRP NE DEMEKTİR?
PRP kişinin kendisin den alınankanın kısa bir santrifüj işlemi ile bileşenlerine ayrılmasından sonra trombositleri, lökositleri ve çeşitli büyüme faktörlerini içeren serumun adıdır.
PRP “Kök Hücresi”olarak bilinir. Oysa PRP, bir kök hücre tedavisi değildir. “Otolog Hücre Mezotrapisi” Demek daha doğrudur. PRP (Platelet Rich Plazma) tedavisi platelet ya da trombosit dediğimiz kan hücrelerini içeren plazmanın cilt ve saçlı deri tedavilerinde deri altına enjeksiyon yöntemi ile uygulanmasıdır.
Kandaki en büyük hücre olan Trombositler;
Kan pıhtılaşmasında, dokuların iyileşmesinde, hücrelerin büyümesinde, çoğalma ve gençleşmesinde, hasarlı dokuların onarımında ve doğal iyileşme süreçlerini tetikleyici büyüme hormonu salgılar. Bunu örneklemek gerekirse bir yaralanma durumunda plateletler yara bölgesinde toplanır ve başta büyüme faktörü olmak üzere iyileştirici faktörleri ortama bırakıp kök hücrelerin bölgeye yönelmesini sağlarlar. Bu onarıcı görevlerle dolu maddeleri cilt ve saç dökülmesi tedavilerinde de aynı amaçla kullanılır. PRP Yöntemi, vücutta bulunan tüm çatlaklara rahatlıkla uygulanabilir. Hiçbir sakıncası yoktur. Kişinin kendi kanından yapılan bir uygulama olduğundan herhangi bir komplikasyon gelişimi olmaz bu nedenle PRP yöntemi oldukça güvenilir bir uygulamadır.
PRP tedavisi de sürecin hızlandırılması ve cildin daha çabuk toparlanması için ana tedaviye eklenebilir. Normal bir vücutta, yaralanma yerlerinde doku tamiri; pıhtı oluşumu ve hemen ardından trombositlerden büyüme faktörlerinin salgılanması ile başlar. Bu faktörler, kök hücrelerin çoğalması, farklılaşması, kanlanma ve yeniden yapılanma gibi doku onarım mekanizmalarını arttırırlar. Yaralanmayı hemen takiben trombositler, hasarlanan dokuya yapışıp pıhtılaşma faktörlerini salgılayarak, bölgesel kan ve lenf kaybını önler.
Ayrıca büyüme faktörleri normalde estetik amaçlı kullanılan dokuya eşdeğer bir dolgu malzemesi olan “hyaluronik asit” üretimini arttırarak; Cildin kendini hızla yenilemesini, kırışıklık, cilt lekeleri ve akne izleri gibi cilt problemlerinin önemli ölçüde giderilmesini ve cildin yenilenmesini sağlar.
Bilimsel araştırmalar, PRP olarak bilinen konsantre trombosit solüsyonlarının, yaralanmış bölgeye enjekte edilmesinin, iyileşme sürecini başlatan bir uyarı oluşturduğu gösterilmiştir.
Kişiden alınan 10cc gibi az bir miktar kan tüp içerisinde santrifüj cihazına yerleştirilir. Santrifüj cihazının görevi bizim için önemli olan PRP ve PPP plazmalarını ayrıştırabilmektir. 3000 devir hızında 8 dakika boyunca santrifüj edilen kan ayrıştırılmış olur.
Bu ayrışma sonucu santrifüj cihazından alınan kan hücreleri mezoterapi ve napaj yöntemleri kullanılarak hasarlı bölgeye hekim tarafından uygulanır.
PRP, Hangi Durumlarda Uygulanmaz?
• Kan sayımı (hemogram) tetkiklerinde Trombosit sayısı yetersiz olan yada herhangi bir yerinde kolayca çürük-morarma oluşan kişilerde,
• Aktif enfeksiyon geçirmekte olanlarda,
• Kanama hastalığı olanlar veya aynı gün yüksek miktarda “kan sulandırıcı ilaç” kullananlarda
• Kronik Karaciğer Hastalığı olanlarda (siroz, hepatit)
• Uygulama bölgesinde kanser bulunan kişilerde uygulanmaz.
PRP, TIBBİ BİR UYGULAMADIR ve SADECE DOKTORLAR TARAFINDAN UYGULANMALIDIR.